How to use LinkedIn correctly

Lees blog
Isabelle
read story

How to use LinkedIn!

Iedereen kent LinkedIn wel of heeft er in ieder geval wel eens van gehoord. Maar wat is het precies? Waar dient het voor? En hoe gebruik ik het?

Linkedin is een gratis sociale netwerksite die zich specifiek richt op professionals. Linkedin noemt zichzelf dan ook het grootste professionele online netwerk ter wereld en telt inmiddels al meer dan 150 miljoen gebruikers wereldwijd.

Linkedin richt zich vooral op het zakelijke netwerken. Via Linkedin kun je bijvoorbeeld contact onderhouden met zakelijke contacten, advies vragen aan branchegenoten of een nieuwe baan vinden.

Waarom Linkedin gebruiken?

Via LinkedIn kun je gemakkelijk op de hoogte blijven van de actuele activiteiten van de mensen in jouw netwerk. Dit netwerk bouw je op door het zelf toevoegen van connecties of het accepteren van verzoeken. Via jouw eigen contacten kun je ook weer in contact komen met anderen en stel dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, een opdracht of advies over een bepaald onderwerp, dan kun je dit al jouw contacten in een keer laten weten. Aangezien Linkedin een netwerk van professionals is, is er een grote kans dat een van je connecties iets voor je kan betekenen of wellicht iemand kent die jou hier bijkan helpen.

Concreet: Wat kun je met Linkedin?

- Jouw netwerk gemakkelijk in een keer op de hoogte houden van jouw activiteiten

- Collega’s en studiegenoten van vroeger snel terug vinden.

- Connecties kunnen jouw een aanbeveling geven.

- Je professionele netwerk uitbreiden door jouw eerstegraads connecties te vragen je te introduceren bij tweedegraads connecties (contacten van jouw connecties die mogelijk interessant voor je zijn).

- Lid worden van groepen rondom een bepaald onderwerp om informatie uit te wisselen en je netwerk verder uit te bouwen.

- Vacatures zoeken en solliciteren.

- Tegelijkertijd gebruiken recruiters en headhunters de informatie op profielen om kandidaten voor vacatures te vinden. En zullen jou contacteren bij interesse.

- Bedrijfsprofielen aanmaken.

- Bedrijven volgen en bijvoorbeeld op de hoogte blijven van actuele vacatures.

En nog veel meer...

Overtuigd om je Linkedin profiel aan te maken? Of te updaten? Houd dan rekening met de volgende zaken voor succesvol gebruik van Linkedin:

1. Zorg voor een volledig ingevuld profiel.

Hoe meer je invult hoe vollediger beeld de bezoekers van jouw pagina hebben. Belangrijk is natuurlijk je werkervaring, behaalde diploma's, talenkennis etc. Allemaal zaken die bijvoorbeeld een nieuwe werkgever graag zou willen weten.

2. Een goede eerste indruk met een professionele foto

LinkedIn is een zakelijk platform, gebruik daarom een professionele foto als profielfoto. Zorg ervoor dat je herkenbaar bent en ontspannen op de foto staat. Het is namelijk de eerste indruk die je achterlaat.

3. Maak het persoonlijk

Het is belangrijk om positief op te vallen en vertrouwen uit te stralen. Dit kun je op LinkedIn onder meer bereiken door bij je updates ook een persoonlijk verhaal te vertellen. Deel een persoonlijke prestatie of een leermoment waar je daadwerkelijk sterker van geworden bent. Het aantal berichten dat geplaatst en gedeeld wordt op Linkedin, wordt elke dag groter. Het is daarom van groot belang dat je goede content schrijft die boeiend is om te lezen. Een persoonlijk verhaal raakt altijd.

4. Verbreed je netwerk en zorg dat personen / werkgevers je kunnen vinden

Bij Twitter en Instagram zien we niet veel anders dan #hashtags en het lijkt erop dat ook binnen LinkedIn het gebruik van hashtags belangrijker gaat worden. Zorg er wel voor dat je teksten leesbaar blijven en gebruik hashtags dan ook gedoseerd, maar wees ook niet bang om ze te gebruiken. #thetravelingrecruiter #linkedintips #linkedinblog.

Naast hashtags is het belangrijk dat je jouw netwerk uitbreidt. Voeg daarom je huidige collega's toe, contacten van je werk, collega's van je vorige werk/studiegenoten etc. Hoe meer connecties hoe groter je netwerk en je weet nooit waar het op een dag goed voor kan zijn.

5. Pas je URL aan

Heb je net een profiel op LinkedIn aangemaakt, dan wordt er automatisch een URL gegenereerd. Deze bevat allerlei tekens en cijfers. Maar deze kun je wijzigen naar een herkenbare, persoonlijke URL. Op deze manier wordt het gemakkelijker om je profiel te delen, jij wordt beter gevonden op het zakelijke platform en ook in Google kom je beter naar voren in de zoekresultaten. Hoe pas je de link aan? Zoek bovenin de rechterkolom van je profiel naar ‘Openbare profiel en URL bewerken’.

 

Tip: Gebruik LinkedIn voor het vinden van een nieuwe baan

Weet jij al bij welk bedrijf je het liefst zou werken, maar ben jij nu niet beschikbaar of heeft het bedrijf op dit moment geen interessante vacature? Bedrijven hebben vaak een eigen pagina met hun laatste nieuws en updates, waaronder natuurlijk ook hun openstaande vacatures. Door de bedrijfspagina te volgen, blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de openstaande vacatures.