De voor- en nadelen van remote werken op een rij

Lees blog
Isabelle
read story

Remote werken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Door de opkomst van nieuwe technologieën is het mogelijk om overal ter wereld te werken en door COVID-19 een stuk gebruikelijker dan voorheen. Steeds meer mensen werken regelmatig een dagje thuis of op afstand, maar in deze blog focus ik op de groep die grotendeels of volledig remote wil werken. Hoe mooi het soms ook klinkt en kan zijn, er zitten ook zeker nadelen aan het werken op afstand. Overweeg jij om remote te gaan werken en wil je weten of deze manier van werken bij jou past? Dan is deze blog voor jou!

Voordelen van remote werken:

1. Flexibiliteit: Een van de grootste voordelen van remote werken is de flexibiliteit die het biedt. Je kunt (vaak) je eigen schema bepalen en werken op tijden die voor jou het beste werken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld kunt werken wanneer je het meest productief bent, maar ook dat je overal kunt werken: vanuit huis, in een café, in het buitenland, op een zeilboot, vanaf het strand, in je hangmat. De locatie bepaal jij. Kortom remote werken geeft je de vrijheid om je werk te doen waar en wanneer het jou uitkomt.

2. Kostenbesparing: Met remote werken kun je eventueel ook geld besparen. Afhankelijk van jouw leef-/werkstijl natuurlijk. Maar je hoeft niet elke dag naar kantoor te reizen, wat betekent dat je bespaart op o.a. vervoerskosten en dat tikt aardig aan als je kijkt naar de huidige brandstofprijzen. Als je thuiswerkt bespaar je als zelfstandig ondernemer ook op de huurprijs van een kantoorruimte. Het exacte bedrag wat je per maand zou kunnen besparen hangt van veel factoren af en er zit ook een aanzienlijk verschil tussen mensen die in loondienst werken of zelfstandig ondernemen.

3. Hogere productiviteit: Uit onderzoek van de TU delft, TU Eindhoven, het center for people and Buildings en Aestate/ontrafel experts blijkt dat remote werknemers vaak productiever zijn dan kantoormedewerkers. 55% van de thuiswerkers vindt zichzelf productiever bij thuiswerken dan op kantoor. Zij beoordelen hun productiviteit met een 7,7 gemiddeld (een stuk hoger dan de 6,7 die kantoorwerkers hun productiviteit geven). 70% van de ondervraagden zegt dat hun thuiswerksituatie hun concentratie bevordert. Dit komt doordat ze minder afleiding hebben en meer controle hebben over hun werkomgeving. Ik sluit mij hier volledig bij aan. Zodra ik remote ging werken heb ik mijn omzet verdubbeld in de helft van de tijd. Puur omdat ik de uren die ik werkte efficiënter indeelde en als ik geen focus meer had ik wat anders ging doen, zodat ik niet naar mijn scherm bleef staren zonder dat er iets uit mijn handen kwam. Hierdoor laadde ik op en kon ik later met frisse energie het werk weer oppakken waar ik gebleven was.

4. Betere werk-privébalans: Remote werken kan helpen om een betere balans tussen werk en privé te creëren. Je kunt je werktijden aanpassen aan je persoonlijke behoeften en heb je meer tijd voor familie, vrienden en hobby's. Doordat je geen reistijd hebt, kun je meer tijd besteden aan dingen waar je van houdt, zoals sporten, koken of tijd doorbrengen met vrienden en familie.

De nadelen van remote werken

1. Isolement en eenzaamheid: Een van de gevaren van remote werken is dat je je geïsoleerd en eenzaam kunt voelen. Je mist de interactie met collega's en andere sociale contacten op kantoor. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je verbonden blijft met anderen, bijvoorbeeld door regelmatig videoconferenties te houden of door in een coworking space te werken. Je zult dus zelf meer initiatief moeten tonen voor het sociale aspect!

2. Minder structuur en discipline: Remote werken kan ook leiden tot minder structuur en discipline. Als je geen vast schema hebt en geen collega's hebt om je te motiveren, kan het moeilijker zijn om gemotiveerd te blijven en je werk af te krijgen. Zeker als je ook nog eens vanaf een prachtige bestemming werkt waar de verleiding om lekker op het strand te gaan liggen of iets leuks te gaan doen heel groot is. Het is daarom extra belangrijk om een goede planning te maken en jezelf verantwoordelijk te houden.

3. Verleidingen: Zoals ik hierboven al schreef; zowel thuis als op een tropische bestemming kan het moeilijk zijn om je te concentreren op je werk. Er zijn veel afleidingen; de televisie, vrienden of leuke activiteiten. Het is belangrijk om een rustige werkruimte te hebben en jezelf af te sluiten van afleidingen. Veel mensen denken dat ik aan het zwembad lig met mijn laptop als ik ze vertel dat ik momenteel vanuit Bali werk, maar niets is minder waar. Ik zit gewoon op kantoor, met airco, bureau en een extra beeldscherm. Door het tijdverschil met Nederland werken wij vaak in de middag en avonduren en omdat ik op kantoor zit met airco en lampen heb je niet door wat er zich buiten afspeelt en dat is maar goed ook. Want zodra de zon ondergaat vertelt je biologische klok je toch dat het tijd is om naar huis te gaan en op deze manier hebben wij daar geen last van en zijn we een stuk productiever.

4. Slechtere werkomstandigheden: Remote werken kan bijvoorbeeld technische problemen met zich meebrengen. Als je geen goede internetverbinding heb kan het soms lastig worden om je werk uit te voeren. Ook hebben landen verschillende feestdagen waar je rekening mee moet houden als je remote werkt. Een coworking space kan bijvoorbeeld gesloten zijn net op de dag dat jij een belangrijke afspraak hebt staan en je in je hotel geen goede wifi hebt. Afgelopen maart was ik op Bali en was het Nyepi day (de nationale stilte dag) en dit nemen ze heel serieus. Stil is ook echt stil. De straten zijn leeg, er rijden geen auto’s en zelfs het vliegveld is gesloten. De internetproviders gaan offline, de winkels zijn dicht en dat op een doordeweekse woensdag.. Dan is het toch fijn als je dat van tevoren weet en jij je afspraken eromheen kunt plannen.

Er zijn dus best wel wat voordelen, maar ook nadelen verbonden aan remote werken. Ik vind het heerlijk. De vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil, wanneer ik dat wil weegt voor mij op tegen de nadelen. Hoe is dat voor jou? Overweeg jij om remote te gaan werken, maar twijfel je nog of het iets voor je is? Denk er dan goed over na en maak geen overhaaste beslissingen. Bij interesse vertel ik je graag meer over mijn ervaringen in een persoonlijk gesprek.