De voor- en nadelen van freelancen op een rij

Lees blog
Isabelle
read story

DE VOOR- EN NADELEN VAN FREELANCEN

Het aantal freelancers blijft stijgen. Momenteel zijn er inNederland zelfs meer dan één miljoen zzp’ers! Het is een interessante en groeiende markt, maar niet zonder onzekerheden. Wat zijn de voor- en nadelen van freelance werken en is het wat voor jou?

Jeroen Sakkers is initiatiefnemer van de Dag van de ZZP’er, de Freelancer Of The Year (FOTY) Awards en ZZP Barometer. Een echte freelance expert. Samen met Net fluential en PayPal heeft hij onderzoek gedaan naar 500 Nederlandse freelancers. Hieruit kwamen een aantal interessante freelance feitjes naar voren!

Waar blijven die centjes?

Uit het onderzoek blijkt dat 37% niet blij is met het onregelmatige inkomen. 60% heeft wel eens één of meerdere keren zijn geld niet ontvangen. De freelancers zitten dus niet met smart te wachten op het einde van de maand. De 23e, 24e of 25e zal voor hun geen speciaal geluksmomentje zijn. Zij moeten zelf overal achteraan en erop letten dat zij hun geld ook goed spreiden. Het kan best zo zijn dat zij in de ene week 100 euro verdienen en de daarop volgende week een paar duizend euro.

Let the battle begin!

Een ander minpunt is de concurrerende markt, 18% van de freelancers geeft aan dat zij de strijd als nadelig ervaren. In Nederland alleen al zijn één miljoen zzp’ers, dus waarom zou een bedrijf juist jou uitkiezen? Dat is een lastige vraag, maar je kan er wel wat aan doen. Probeer jezelf op zoveel mogelijk gebieden te onderscheiden. Doe dit door jouw kennis en expertise te blijven uitbreiden. Daarnaast kan je aan klanten en opdrachtgevers vragen of zij een referentie willen schrijven. Dit is een bewijs van kwaliteit voor jouw volgende job. Want hé, meer dan helft van de freelancers vindt zijn werk via mond-tot-mondreclame!

Eigen touwtjes in handen

Ondanks de nadelige punten ervaren de freelancers ook veel voordelen. Zo is meer dan helft van de freelancers blij om eigen baas te zijn. Je hoeft jezelf naar niemand te verantwoorden en je hoeft geen dingen te doen waar je het niet mee eens bent. Dit is super relaxt als je het mij vraagt. Maaaaar aan de andere kant, moet je wel alles zelf doen, dus ook die minder leuke klusjes!

Flexibiliteit

Van alle freelancers vindt 39% het fijn dat zij meer flexibiliteit hebben ten opzichte van vastdienstverband. Ze zijn niet verplicht zichzelf tijdens de spits de trein in te proppen of op vakantie te gaan in het hoogseizoen. Maar aan de andere kant zal de grens van het weekend naar door de weeks wel vervagen. Een klus op zaterdag is een klus op zaterdag.

Volgens mij is het wel duidelijk: voor beide kanten is wel wat te zeggen. Aan de ene kant heb je alle vrijheid en ben je eigen baas, maar aan de andere kant geniet je van de zekerheid en vergeet die vrijdagmiddagborrel niet! 

Zou jij ook freelancer willen worden en in welke expertise zou jij jezelf het liefst willen ontplooien?